La llavor és el crowdfounding… però anem a més
En les últimes dècades, gràcies a la tecnologia associada a internet vivim una gran transformació en el món; segurament on més ha incidit aquest canvi és en les comunicacions, però també d’altres àmbits estan canviant, com per exemple el món del diner; aquest
canvi en el terreny de les finances, de moment és modest, però està anant a més...
Aquesta petita revolució comença amb una idea base: Gràcies a Internet i a les xarxes socials el
món digital esdevé un
món ple de comunitats de diferents interessos i a on es produeixen converses bidireccionals entre particulars, empreses i institucions.
Les noves tecnologies posen molt fàcil crear plataformes que habilitin un
espai virtual on es produeixi un
mercat de demanda i oferta sense necessitat d’intermediaris (tots coneixem casos com són Linkedin, Wallapop o Habitaclia).
El món de les finances tant tocat per la crisi i l'hegemonia dels bancs no està al marge d’aquestes noves oportunitats. L’anomenat
crowdlending permet que particulars i empreses amb necessitats financeres, puguin contactar amb altres particulars o empreses que disposen d’un capital per invertir.
Les necessitats financeres poden ser per diferents motius, hi ha qui vol engegar un nou negoci, d'altres necessiten crèdit per desenvolupar un prototip, empreses que volen fer una promoció immobiliària, particulars que necessiten un crèdit personal...cadascú exposa el seu cas en plataformes especialitzades i els inversors prestaran el seu capital d’acord amb una rentabilitat pactada (interessos, participació com a socis o retribució en espècies).
Una altra novetat i molt important, és que
les quantitats aportades poden ser grans o petites, i això permet que en aquest nou model d’inversió hi pugui accedir gent amb situacions socioeconòmiques variades.
Els interessats en obtenir financiació hauran d’enrolar-se en alguna plataforma ja existent, i -això és una altra novetat- dur a terme accions personals per donar-se a conèixer en aquest medi.
En aquesta alternativa al mercat financer tradicional
aquestes plataformes mesuren el risc del crèdit i marquen un interès, funcions que fins ara feien només els bancs i les agències de qualificació de risc.
I com no, quan parlem de diners, hem de parlar de la Borsa; fins ara representava la única opció per poder invertir en el capital d’empreses, ara mitjançant aquestes plataformes tenim l’opció de poder comprar participacions en el capital d’empreses o en projectes concrets.
Val a dir que estem en un
inici, la idea i l’oportunitat són bones,
però s’ha d’anar en compte tant en la garantia com en la seguretat jurídica de les inversions.
Per si us interessa fer una ullada, aquí teniu un
exemple de plataforma:
HOUSER on es pot
invertir en immobles per després llogar-los o vendre’ls. Una altra seria l’
empresa ECO d’
energies renovables que construeix parcs solars i que tota la seva financiació s’obté mitjançant el crowdlending.
Us adjuntem també el link d’algunes d’aquestes
plataformes que ofereixen crèdits o la possibilitat de poder invertir en diferents empreses i projectes:
www.comunitae.com
www.lendingclub.com